Nuorisotoimenjohtaja: "Kasvatuspuoli edellä!"

PK-35:n nuorimmista poikaikäluokista vastaava nuorisotoimenjohtaja Juuso Mattila korostaa toiminnan laadun merkitystä.

Mattila pitää erittäin tärkeänä junnufutisvalmennuksen kasvatuksellista sisältöä. Isona tavoitteena on jo varhaisessa vaiheessa opettaa lapsille hyviä käytöstapoja ja kuinka ryhmässä toimitaan. Tähän tarvitaan selvät säännöt.

- Toimimme pitkälti kasvatuspuoli edellä, sillä se on tärkeä asia tulevaisuuden kannalta. Samalla on tietysti oleellista opettaa jalkapallotaitoja ja saada lapset innostumaan futiksesta. Koen, että olemme onnistuneet tässä. Ainakin jäsenmäärämme on kasvanut. Nuorimmissa poikajoukkueissamme on noin 60 pelaajaa per ikäluokka, Mattila sanoo.

- Haluamme huomioida kaikki pelaajat ja pitää harjoitusryhmät pieninä, mihin tarvitaan riittävästi ohjaajia ja apuvalmentajia. Kynnys liittyä mukaan halutaan pitää mahdollisimman matalana. Aloitteleville valmentajille järjestetään mm. Futisvalmentajan startti -koulutuksia. Saammekin vuosittain mukaan uusia innokkaita vapaaehtoisia.

PK-35:n nuorimmat poikajoukkueet harjoittelevat pari kertaa viikossa ja pelaavat melko ison määrän otteluita. Tätä kautta punamustien näkyvyys on kasvanut ja profiili noussut niin pääkaupunkiseudulla kuin muualla Suomessa.

Harjoitussisällöissä keskitytään ennen kaikkea pallollisiin perustaitoihin ja yleisliikunnallisuuteen. Näiden oppimista on kyettävä yhä tehostamaan. Erittäin tärkeää on myös kannustaa pelaajia omatoimiseen liikuntaan, josta Mattila muistuttaa heitä valmentajana jokaisen harjoituksen päätteeksi. 

- Vastaan itse kolmesta nuorimmasta poikaikäluokastamme, mutta samalla on mainittava Patrick O’Shaughnessyn tärkeä rooli. Hän tekee seuraavien ikäryhmien valmentajana ja koordinaattorina todella hyvää ja arvokasta työtä, mikä takaa, että toiminta jatkuu laadukkaana eteenpäin.

Nuorisotoimenjohtaja painottaa pelaamisen ja harjoittelun hauskuuden merkitystä. On oltava kiva tulla treeneihin ja nautittava niistä, minkä myötä myös kehitystä tapahtuu. Toiminta ei saa olla liian totista. Jokaisen on saatava oman tasoistaan ohjausta sekä riittävästi onnistumisen elämyksiä.

- Kun harrastus on kerran aloitettu, toivon näkeväni perheitä, jotka haluavat olla seurassamme koko junioriajan läpi. Meidän on toimittava niin laadukkaasti, ettei pelaajille tule tarvetta lähteä muualle. Arvostan kovasti, että perheet sitoutuvat seuraan. Tätä kulttuuria voimme yhä kehittää, Mattila näkee.

- Voimme olla ylpeitä myös aikuisten edustusjoukkueistamme, jotka kumpikin saavuttivat viime kauden päätteeksi sarjanousun. Unohtamatta tietenkään hyviä olosuhteitamme.

PK-35:n päätoimisena työntekijänä kohta jo kymmenen vuotta toiminut Mattila vastaa nuorimpien poikaikäluokkien lisäksi mm. koko 5v5-vaiheen organisoinnista, punamustien Minifutiksesta, seuralle hyvin tärkeistä leireistä ja turnauksista sekä tietyistä hallinnollisista asioista. Tekemistä siis riittää, mutta toiminnan jatkuva kehitys pitää motivaation korkealla.

PK-35 kiittää Juusoa kommenteista ja toivottaa hänelle loistavaa futisvuotta 2020!